Megszólaltak a magyar hírességek a cigi brutális áremelése kapcsán - Blikk

Dohányzásellenes áremelkedés

Huszonnégy

Joó Tamás egészségügyi közgazdász. Fotó: Szekeres Máté, Portfolio Adóemeléssel a dohányzás ellen Előadásában a közgazdász felidézte a közötti, dohányzás visszaszorítását célzó intézkedéscsomagot Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, Médiakampány, Dohányzás leszokást támogató módszertani központ, Képes egészségvédő feliratok megjelenése, Kiskereskedelmi rendszer átalakítása, trafikok, többszöri és jelentős jövedéki adóemelés.

A dohánypiaci trendeke jól lehet szemléltetni a dohányfogyasztási számokkal, vagyis, hogy hány szálat szívnak el a magyarok egy évben összesen. Forrás: Joó Tamás prezentációja. A nemzetközi példák és a WHO ajánlása is azt támasztják alá, hogy a legköltséghatékonyabb eszköz a dohányzás visszaszorítása érdekében a jövedéki adó emelésen keresztül megvalósuló áremelkedés.

 • A dohányzás (k)ára Dohányzásellenes áremelkedés
 • Elérte a magyarok tűréshatárát a cigaretta ára | hu
 • Gyógyszer és dohányzás
 • Burnót : dohánypor szippantása orron keresztül tubákolás - tobacco Bagózás: dohánylevél rágása A nikotin[ szerkesztés ] A nikotin egyike a dohánynövény anyagainak.
 • Dohányzásellenes áremelkedés - Tízezer forintra drágul a cigaretta Ausztráliában
 • Leszokni a dohányzásról mágnesek vásárolni
 • Hogyan lehet ingyen leszokni a dohányzásról regisztráció nélkül

Látványos ábrán szemléltette az egészségügyi közgazdász, hogy az elmúlt években a jövedéki adóemelések milyen mértékben drágították a dohánytermékeket, ha azokat a nettó jövedelmekhez viszonyítjuk. A nemzetközi szakirodalom azt mondja, hogy akkor ideális egy ország dohányzással kapcsolatos adópolitikája, ha a megfizethetőség mutatója stagnál, vagy inkább csökken.

 1. Támogatás a dohányzásról való leszokáshoz
 2. Ezeket látta már?
 3. Betűméret: Dohányzásellenes áremelkedés.
 4. A lap cikke szerint november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy forintos drágulással.

Ebben az esetben az adópolitikai intézkedések népegészségügyi célokat is kiszolgálnak - magyarázta a szakember. A grafikon kapcsán kiemelte, hogy a korábbi hatásos lépéseknek köszönhetően a cigaretta megfizethetősége látványosan romlott, dohányzásellenes áremelkedés azonban romlik a trend.

Az új termékek Joó Tamás szerint amikor a dohányzás elleni küzdelemről beszélünk, akkor a fiatalok védelmét is hangsúlyosan kell kezelni.

dohányzásellenes áremelkedés

Az as évek vége óta többféle hevített dohánytermékkel igyekezett fenntartani a keresletet. Arra is kitért, hogy már év óta tudjuk bizonyítottan, hogy a dohányzás milyen megbetegedésekért felelős.

dohányzásellenes áremelkedés

Akkoriban az ipar szereplői minden erejükkel azon voltak, hogy bizonyítsák, hogy ez nem káros. Amikor viszont ez nem sikerült, akkor arra helyezték a hangsúlyt, hogy a nikotin nem addiktív.

Dohányzásellenes áremelkedés.

A harmadik lépcsőfok pedig az új típusú termékek kommunikációja, melynek kapcsán azt hangoztatják a gyártók, hogy ezek "úgy tűnik" kevésbé károsak. Az új típusú termékeken belül a szakember részletesen szólt a hevített dohánytermékek piacáról, amelyek kapcsán hangsúlyozta, hogy ez a termékkör kevésbé szabályozott jelenleg sokkal kedvezőbb feltételek a hagyományos dohánytermékekhez képestezért óriási ütemben terjednek.

dohányzásellenes áremelkedés

Beszédében kiemelte, hogy a hevített dohánytermékek esetében a dohánytöltetekre nem vonatkoznak ugyanazok a szabályok, mint a hagyományos cigarettára: így például a rögzített kiskereskedelmi és nagykereskedelmi árrés, kötelező jelleggel megjelenített nagykereskedői ár.

A jövedéki adó mértéke közötti látványos különbségével kapcsolatban külön elmondta: tavaly egy cigarettának a fogyasztással súlyozott átlagára forint volt. Eközben a saját trafikot érintő felmérésének eredménye azt mutatta, hogy a hevített dohánytöltet átlagára tavaly szintén forint volt egy csomag ára.

Navigációs menü

Lényeges eltérés ugyanakkor, hogy a cigaretta esetében a jövedéki adó mértéke kb. Ezt részletezve áttért az egyes termékek árát meghatározó tényezőkre. Ez közel hétszerese a normál dohánytermékekéhez viszonyítva. Később azt is hozzátette, hogy a javaslatai között szerepel dohányzásellenes áremelkedés is, hogy az új típusú dohánytermékek szabályozása legalább a hagyományos dohánytermékekkel azonos módon valósuljon meg, valamint korlátozni kell a hevített dohánytermékek reklámozását, promócióját és szponzorálását, mivel ez a dohányzás társadalmi elfogadását támogathatja.

A hevített dohánytermékek elterjedése fiatalok körében dohányzásellenes áremelkedés azt a küzdelmet, amely az elmúlt évtizedekben a dohányzás társadalmi elutasításáért és a fiatalok dohányzása ellen folyt.

A szigorító intézkedések kapcsán idézte a WHO ajánlását, miszerint a hevített dohánytermékek dohányt tartalmaznak és dohánytermékekként is kell szabályozni őket. A hagyományos, a hevített és a füst nélküli dohánytermékek rágódohány, orron, vagy szájon át fogyasztható dohánytermékek egyaránt függőséget okoznak és rákkeltők.

NAV - Dohánytermékekkel kapcsolatos változások július 1-jétől Gazdaság: Tízezer forintra drágul a cigaretta Ausztráliában whiterabbitgames. Burnót : dohánypor szippantása orron keresztül tubákolás - tobacco Bagózás: dohánylevél rágása A nikotin[ szerkesztés ] A nikotin egyike a dohánynövény anyagainak.

A dohányzás visszaszorításában és a leszokás támogatásban csak a bizonyított módszerek alkalmazásának van létjogosultsága - hangoztatta a szakmai kollégium állásfoglalása alapján.

Kapcsolódó cikkünk.

 • Megszólaltak a magyar hírességek a cigi brutális áremelése kapcsán - Blikk
 • Dohányzás – Wikipédia
 • Melyik napon a legnehezebb leszokni a dohányzásról
 • Magyarország túlzottan alacsonyan tartotta a cigarettára kivetett jövedéki adó szintjét, amivel megsértette az uniós jogból eredő kötelezettségeit.
 • Index - Gazdaság - Túl drága lett a cigaretta, jöhet a tömeges leszokás?
 • Carr a dohányzás elleni küzdelemben
 • Leszokni a dohányzásról meghízik