Női és férfi dohányzás a termékenység szempontjából

Nikotinfüggő baba

Dohányzó anya gyermeke nagyobb valószínűséggel lesz serdülőként, majd felnőttként cigaretta- illetve alkoholfüggő is, ám eddig nem nikotinfüggő baba világos, pontosan miért.

A nikotinfüggőség előfordulása

A dohányfüst úgy hat a patkánymagzatok agyfejlődésére, hogy a kifejlett állatok nagyobb valószínűséggel válnak függő személyiséggé — derítette ki egy amerikai kutatás.

A nikotin hatására növekszik az étvágyat fokozó agysejtek termelődése, ez pedig később a cigaretta, az alkohol és a zsíros ételek túlzott fogyasztásához vezet — idézte a Nature tudományos portál a Journal of Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányt.

nikotinfüggő baba

Ismeretes, hogy a várandósság alatti dohányzás változást idéz elő a magzati agyfejlődésben, növeli a nikotinfüggő baba, az alacsony születési súly és a vetélés kockázatát. Dohányzó anya gyermeke nagyobb valószínűséggel lesz serdülőként, majd felnőttként cigaretta- illetve alkoholfüggő is, ám nem volt világos, pontosan miért. A hatásmechanizmus feltárása céljából a New York-i Rockefeller Egyetem viselkedési neurobiológusa, Sarah Leibowith és kutatócsoportja vemhes patkányanyákba injekciózott olyan mennyiségű nikotint, amennyi egy várandós nő szervezetébe jutna, ha napi egy cigarettát szívna el.

🔈BASS BOOSTED🔈 CAR MUSIC MIX 2018 🔥 BEST EDM, BOUNCE, ELECTRO HOUSE #3

Ezután megvizsgálták a patkányutódok agyát és későbbi viselkedését. Fotó: freedigitalphotos.

nikotinfüggő baba

Ezek a sejtek állítják elő azokat a hormonokat, amelyek növelik az étvágyat és a táplálékbevitel mennyiségét. A nikotint kapó patkánymagzatoknál több ilyen idegsejtet és magasabb hormonszintet is találtak, mint a nikotinnal nem találkozó egyedeknél.

nikotinfüggő baba

A dohány hosszú távon befolyásolta az állatok viselkedését. Serdülő korukban nemcsak több nikotinhoz igyekeztek jutni, de több zsíros ételt és alkoholt is fogyasztottak.

nikotinfüggő baba

Hozzátette, a várandósságuk alatt cigarettázó anyák gyermekei nagyobb eséllyel lesznek maguk is dohányosok serdülő, majd felnőtt korukban. Felfedezésük lehet az összefüggés egyik magyarázata. A várandósság alatt használt nikotintapasz és e-cigaretta ugyanilyen következményekkel járhat.

nikotinfüggő baba

A kutatócsoport egy korábbi munkájában kimutatta, hogy a vemhesség alatt zsíros táplálékot és alkoholt kapó patkányok utódai később nagy eséllyel vitték túlzásba ezeknek az ételeknek-italoknak a fogyasztását. A kutatócsoport jelenleg a nikotin, a zsír és az alkohol hatásait hasonlítja össze, hogy pontosabb információkra tegyen szert a folyamatról.

nikotinfüggő baba

Azt is vizsgálják, hogyan lehet ezeknek az anyagoknak a magzatot ért hatását semlegesíteni, hogy megelőzzék a későbbi függőséget vagy elhízást. Forrás: MTI.